Hogyan lehet megelőzni a dugulást?

A világhálón rengeteg cikket, bejegyzést lehet találni, amely azzal foglalkozik, hogy miként lehet megelőzni vagy probléma esetén megoldani egy adott dugulást. De sajnos az igazság ennél jóval, de jóval fájdalmasabb és egyszerűbb, ugyanis egy létező dugulást az erre készült profi gépek nélkül megoldani nem lehet. Továbbá egy még nem létező dugulást sem lehet megakadályozni, viszont késleltetni tudjuk, akár évekkel is. Ebben a cikkben ezekről a módszerekről lesz szó.

Kötelességemnek érzem elmondani, hogy a lentebb leírt módszerek egyike sem nyújt 100%-os védelmet, viszont ügyfeleink többsége ezek segítségével akár éveket is nyertek, mielőtt újra találkoznunk kellett.

Dugulás megelőzése lakáson belül

Fontos tisztázni, hogy lakáson belül normál esetben az összes szennyvíz vezeték a WC-nek a 110-es csövébe csatlakozik bele, ezért a duguláselhárító szakembernek az első kérdése általában mindig az, hogy merre található a WC. Ugyanis a spirált mindig addig a pontig érdemes tolni, hogy a WC csészében lehessen hallani a kopogást.

Na most, hogy az alapokat tisztáztuk, nézzük is, hogy lakáson belül miként lehet megelőzni egy dugulást. Nincs másra szükség, csak 2-3 darab 10-20 literes nagy lábosra. Ezek mindegyikében fel kell forralni vizet, majd mikor már felforrt, akkor azt egyenesen bele önteni abba a lefolyóba, ahol már érezhetően lassabban szivárog a víz, mint ahogyan kéne.

De mitől kezd eldugulni?

Nos attól, hogy nagyon sok háztartásban spórolásra hivatkozva langyos vagy akár hideg vízzel mosogatnak. Amivel csak az a probléma, hogy egyedül a forró víz képes oldani a zsírt. Ha nincs ami feloldja folyás közben, akkor szépen lassan ezek a zsír darabok lerakodnak a cső falán, amiből később kialakul egy dugulás. Tehát általánosságban elmondható, hogy nem érdemes spórolni, ugyanis amit az ember az idők folyamán megspórol, azt egy az egyben oda is adja a kihívott duguláselhárító szakembernek.

duguláselhárítás lakáson belül tűz forró vízzel
duguláselhárítás lakáson belül tűz forró vízzel

Dugulás megelőzése lakáson kívül

Ahogyan a cím is sugallja, ez a módszer jobbára a kertes házzal rendelkező személyek számára lehet fontos, mivel ebben az esetben szükség van tisztító nyílásra és egy kinti, nagyobb nyomással rendelkező csapra. Esetleg még használhat gőzborotvát is, amelynek a működési elvéről a woma csatornatisztítás menüpontban tájékozódhat bővebben. A folyamat nagyon egyszerű. Elsőkörben a csapra csatlakoztatni kell egy slagot vagy gőzborotvát, ha rendelkezésre áll. A következő lépésben ezt le kell tolni a tisztító nyílás aljára és az utca felé irányítani, majd teljes kakaón megengedni a vizet. Hogy erre miért van szükség? Nos azért, mert így kimoshatjuk a kinti rendszerben lerakodott zsírt vagy eltolhatjuk a lerakódott nedves törlőkendőket a csatornáig, ahol már biztosan nem tud megakadni.

Egyéb megoldások: duguláselhárító szerek, ecet, savak, stb

Megkérném minden kedves ügyfelünket és természetesen egyúttal azokat is, akik nem vagy még nem ügyfeleink, hogy ezeket az opciókat messziről kerüljék el, ha lehet. A miértjét mindjárt ki is fejtem.

Duguláselhárító szerek

Azért nem ajánlott duguláselhárító szereket használni, mert nagyon sok esetben csak nagyobb problémát tudnak okozni, mint amilyen eredetileg volt. Egész konkrétan itt arról van szó, hogy nagyon sok duguláselhárító szer bele tud kötni a csőbe, mint a beton. Ez a duguláselhárítóknak ez lassú, kín keserves folyamat (akár több óra is), ami olykor olykor akár bontással is végződhet és a munkadíj sem annyira kedvező ilyenkor.

Ecet, savak

Ennek az oka nagyon egyszerű, egyszerűen a kémiai reakciókra vezethető vissza. Ezek a kémiai vegyületek csak és kizárólag abban az esetben tudnának működni, ha megfelelő ideig tartózkodnának a csőben, megfelelő mennyiségű víz tűz forró víz társaságában. Jogos lehet a felvetés, hogy akkor dugulás esetén ez jó módszer, hiszen megáll a csőben, nem? Nos nem, mert dugulás esetén ezek már nem képesek megoldani a problémát, ugyanis ilyenkor elég valószínű, hogy valami összeállt a csőben.

Duguláselhárító szerek, vegyi anyagok

Mit tehet dugulás esetén?

Ha megtörtént a baj és már a duguláselhárítás házilag cikkünkben olvasható praktikák sem segítenek, akkor nincs más hátra, szakembert kell hívni. Itt érdemes alaposan megválasztani azt, hogy kit hív ki az ember. Ha engem választ, akkor kedvező áron juthat garantáltan jó minőségű munkához. Ezen kívül igény esetén akár 1 órán belül Önnél vagyunk és segítünk problémáján. Ezt csak akkor tudom vállalni, amennyiben a duguláselhárítás területeink menüpontban megtalálható az a terület, ahol Ön lakik.