Számlázás

Egyre gyakrabban ütközök nehézségekbe az ügyfelek részéről a számlázással kapcsolatban. Hogy miért? Azért, mert az régi, ódivatú papír alapú számlázás hamarosan kivezetésre kerül, ezért haladván a korral, én is átálltam az online számlázásra. Ezzel kapcsolatban szeretnék pár dolgot tisztázni, hogy később ebből ne legyen probléma.

Mi kell egy számla kiállításához?

Minden esetben szükségem van egy e-mail címre, ahová a számlát el tudom küldeni. Én és a kollégám foglalkozunk a környezetvédelemmel, ezért csak a legszükségesebb esetekben nyomtatjuk ki a számlákat. Átutalással csak akkor tud fizetni, ha ott a helyszínen át tudja utalni, ugyanis rengeteg problémánk volt abból, hogy utólag nem került kifizetésre a munka.

Magánszemély esetében

 • Tejles név (ennek hiányában nem áll módomban számlát kiállítani)
 • Pontos cím
  • Irányítószám
  • Település
  • Utca, házszám
   • Amennyiben van: lépcsőház, emelet, ajtó

Cégek esetében

 • Minden ami a magánszemély esetében
  • Név helyett természetesen cégnév
 • Adószám

Társasházak esetében

 • Társasházak esetében a név helyett egy PONTOS megnevezés
 • A közös képviselő teljes neve
 • A társasház pontos címe

Cégek számára fontos tudnivaló

KATA-s vállalkozóként, AAM áfa kulccsal kerülnek kiállításra a számlák az elvégzett szolgáltatásokról.

Munkavégzés

Mivel NEM foglalkozok?

Egyre gyakrabban hívnak fel szippantással kapcsolatban. Most és mindörökre szeretném tudatosítani ügyfeleimben, hogy nem foglalkozom szippantással. A szippantás, mint szolgáltatás csak és kizárólag a legnagyobb cégeknél elérhető, ugyanis az anyagi vonzata egy átlag ember számára kitermelhetetlen. Nem beszélve a vele járó jogi dolgokról.

Mivel foglalkozok?

Szóval kitérve arra, hogy milyen szolgáltatásokat nyújtok ügyfeleimnek. Természetesen vállalok bármilyen dugulás elhárítást, akár WOMA segítségével is. A WOMA általában családi házaknál az udvarban, illetve cégeknél szokott kelleni, tehát minden olyan helyen, ahol nagyobb átmérőjű csövekről beszélünk.

Ezen felül a rengeteg felújítás és kertészkedés miatt egyre gyakoribb igény a kamerás csatornavizsgálat. Erre akkor van szükség, amikor elég nagy a gyanúja egy csőtörésnek, viszont biztosra nem tudják, illetve a távolságot sem tudják belőni. Egyrészről ezzel a módszerrel biztosan kideríthető bármilyen probléma a rendszerrel, másrészről rengeteg pénzt spórolhat az ügyfél, mert nem kell a vakvilágba ásni. A kamerával akár fél méterre pontosan meglehet mondani egy tervrajz segítségével, hogy hol mely szakasz(okon) kell kiásni a csövet.

Végül, de nem utolsó sorban nagy ritkán, de előfordul, hogy a szennyvizet ki kell szivattyúzni egy helyről. Ha ilyen problémája van, akkor hívjon nyugodtan a +36 70 268 7547 telefonszámon és megyek segíteni. Szivattyúzás esetében az ügyfél dolga biztosítani egy másik területet, ahová ki lehet vezetni a szennyvizet.

Milyen információk tudatában hívjon fel egy duguláselhárítót?

Mindenkit megkérek, hogy csak akkor hívjon fel egy szakember, ha előtte tájékozódott, hogy nagyjából mi a problémája. Az autószerelőhöz se viszi le senki az autóját azzal a hibával, hogy: “valami baja van. mennyibe fog kerülni?”. Egyrészt a valami baj van, az olyan, mint, hogy szeretnék venni egy autót. Remek, diesel vagy benzin? Manuális váltó vagy automatát? Milyen extrák legyenek, milyen márka? Másrészről a hiba pontos vagy legalábbis nagyjábóli ismerete nélkül a világon nincs olyan szakember, aki be tudna lőni egy körülbelüli árat.

Ár megállapításának menete

Duguláselhárítás esetében első és legfontosabb, hogy közölje a telefonba a települést és az ingatlan típusát. Ugyanis lehet, hogy megbeszélik, hogy a szakember ki tud menni, de a végén közli az ügyfél, hogy a világ másik felén van és mindjárt fölöslegesen beszélgettek X időt. Ha a helyszín megvan, akkor mondja el, hogy pontosan mi nem megy le. Nézze meg, hogy a mosogató, a WC, a zuhanyzó, stb. lemegy-e. Ez fontos, mert ennek ismeretében fogja a szakember megállapítani a tól-ig árat. Most felmerülhet a kérdés, hogy miért a tól-ig, ha elmondta mi nem jó. Azért, mert sokszor előfordul, hogy az ügyfél csak a probléma egy kis szeletét közli a szakemberrel, remélve, hogy így olcsóbb lesz a szolgáltatás elvégzése. Viszont a helyszínen egy gyakorlott szaki egyből megmondja, hogy a probléma leírás lefedte-e vagy sem az igazi problémát.