Mi az a darálós WC és miért használják?

A darálós WC egy speciális daráló eszközzel ellátott eszköz, amelynek célja, hogy a régi bérházakban lévő szennyvíz rendszert ne kelljen kicserélni újra. Ugyanis ezekben az épületekben még 40 és 50mm-es vezetékek vannak, amelyekben akár a WC papír is simán megakad. Viszont a darálós WC ezt felaprítja, majd minden további gond nélkül átnyomja a rendszeren.

Fontosnak érzem megjegyezni, hogy mostanság sem számít ritkaságnak egy ilyen rendszer. Az autó ipar is átvette, ugyanis a lakó autókban, buszokban, illetve más egyéb járművekben is egy hasonló elven működő rendszerrel találhatja szemben magát az ember.

darálós wc belseje

Mitől mennek tönkre a darálós WC-k?

Azért, mert az emberek többsége bele dobál olyan dolgokat, amiket nem szabadna. Ennek az oka lehet hanyagság vagy egyszerűen azért is, mert nem értenek hozzá. De milyen dolgokról is van szó? Ezt két csoportra szedném, ugyanis az egyik a normál használatból ered a másik pedig sajnos a konyha felől.

Normál használat

Munkám során a leggyakrabban tapasztalt ilyen árucikk a nedves törlőkendő, a tisztasági betét, illetve a vízben nem oldódó WC papír. Ezeket ugyanis a daráló nem képes ledarálni, ezért leégeti a motort. Ilyenkor sajnos nincs más lehetőség, duguláselhárítót kell hívni, rosszabbik esetben még szerelőt is. Nem kell félni, nálam jó helyen jár, ugyanis mind a kettő esetben állok szolgálatára.

Konyhai használat

Ez azért szerencsére ritkán fordul elő, de úgy érzem a teljes képhez erre is szükség van. Néhány háztartásban az ételek nagy része nem a kukában, hanem a WC-ben landol. Ez nem tesz jót a berendezésnek, mivel olyan erőt kell kifejtenie, amilyenre nem tervezték. Ezen felül, ami még talán ennél is veszélyesebb az akár friss, akár használt olaj WC-be öntése. Csak úgy, mint a csőben, itt is szépen lassan lerakódik a zsír, ami sajnos szintén a motor leégéséhez vezet.

Hogyan tolható ki az élettartamuk?

Nos alapvetően azzal, hogy az előző részben leírtakat nem dobálja bele a WC-be. Ezen felül rendszeres időközönként érdemes ellenőriztetni a darálós WC-t még akkor is, ha nincs semmi baja. Az eszközben rejlő kopó, fogyó alkatrészeket félévente, de maximum évente meg kell vizsgáltatni egy szakemberrel.

Mire érdemes figyelni vásárlás előtt?

Mivel van belőlük egy pár, ezért a teljesség igénye nélkül felsorolásban lesz olvasható.

  1. Szakemberrel nézessük meg kamera segítségével a rendszert, hogy nincs-e valahol leszűkítve a 110-es cső (sajnos gyakori probléma)
  2. Ha a WC-n túl több lefolyó is lesz, akkor szükség van olyan daráló szivattyúra, amely nem engedi bejutni a szennyvizet a rendszerbe dugulás esetén
  3. Amennyiben a WC az udvaron található vezetéknél alacsonyabban lesz elhelyezve, akkor ajánlott átemelővel ellátott darálós WC-t vásárolni
    • A spórolás ne legyen szempont, ugyanis idővel a megspórolt összeget el kell majd költeni javításra, felújításra
  4. Megfelelő helyen legyen kiépítve 230V-os, FÖLDELT aljzat. Amennyiben belefér a költségvetésbe érdemes egy külön ágon bevezetni egy második dugaljt, arra az esetre, ha az első bármiért tönkre menne.

Végül, de nem utolsó sorban, ami nem szempont, hanem egy jó tanács: szakemberrel szereltessük be a WC-t. Nyilván nem tűnik annyira bonyolult feladatnak egy ilyen rendszer bekötése, viszont a művelet során szükség lehet és van is olyan eszközökre, amelyeket egy átlag háztartásban nem talál meg az ember.